KÂĞITLAR VE İNSANLAR
Yazının icadı insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. İnsanların dimağlarında doğan ilmi, iktisadi, siyasi, dini, kültürel ve diğer tüm fikirlerin yayılması ve gelecek nesillere aktarılması en kolay ve en ekonomik olarak kâğıt vasıtasıyla gerçekleşmiştir.
Geçmiş ve günümüzde insanlar, ilmi çalışmalardan eğitim ve öğretim müesseselerine, her türlü basın-yayın faaliyetlerinden para basımına kadar pek çok alanda kâğıt kullanmaktadırlar. Bu nedenle kâğıt, bugün dünyada insanların en çok ihtiyaç duyduğu sanayi mamullerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda kâğıt, insanların bugünkü medeniyete ulaşmasında önemli bir rol üstlenmiştir.
Kâğıdın dünya medeniyeti için önemini 17. Yüzyıl İngiliz tarihçi ve yazarlarından olan James Howell, “Dünyayı yönetenler kalem, mürekkep ve kâğıttır” şeklinde dile getirmiştir. Bunun dışında kâğıdın önemini Peyami Safa, “Medeniyet Derisi” ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise “Medeniyet Hamuru” olarak nitelemiştir.
Kısaca tarihsel süreç içerisinde kâğıt, kültürel ve sanayi alanındaki yeri ile insanlığın hep en önemli ihtiyaç maddelerinden birisi olmuştur.
Günümüzde kâğıt; genel olarak selüloz liflerinin suya batırılıp fazla suyunun alınması ve bir eleğe konduktan sonra kurutulan lif keçesidir. Diğer bir deyişle ile bitkisel liflerden hazırlanan bir hamurun, ince telden bir kalıp üzerinde kurutulmasıyla elde edilen bir yüzeydir.
Kâğıt hakkında bu kadar ilmi şeyler dile getirdikten sonra asıl biz insanlar ve devletler için kâğıdın önemine değinmek istiyoruz.
Hiç düşündük mü acaba aslında tüm insanlar ve tüm devletler bu dünyada sadece bir kâğıt parçasına sahip olmak veya bir kâğıt parçasında yer almak için çalışıyoruz.
Tüm insanlar yıllarca okuyorlar ama sadece kâğıda yazılı bir ilkokul, bir ortaokul, bir lise ve bir üniversite diplomasına belki bir yüksek lisans/doktora diplomasına sahip oluyorlar. Tüm insanlar hayatlarının büyük kısmında çalışıyorlar ama sadece kâğıda yazılı bir ev, bir villa, bir yazlık, bir arsa tapusuna ve yine kâğıda yazılı paraya sahip oluyorlar.
Tüm İnsanlar dünyadaki tüm makamlara, tüm mevkilere ve itibarlara sahip olmak için ömürlerini geçiriyorlar ama belki tarih kitaplarında sadece kâğıt üzerinde yine belki tek bir paragraf ile yer alıyorlar.
Tüm milletler bu dünyadan gelip geçiyorlar ama yine tarih kitaplarında yine kâğıt üzerinde sadece belki bir sayfa olarak yer alıyorlar. Tüm devletler yüzyıllar boyunca dünya tarihinde yer alıyorlar ama yine kâğıt üzerinde tarih kitaplarında belki sadece bir bölüm olarak yer alıyorlar.
Kısaca biz tüm insanlar ve biz tüm devletler bu dünyada ne yaparsak yapalım ileride sadece bir kâğıt parçası üzerinde yer alacağız. Bakalım bizim hakkımızda kâğıtlarda ne yazılacak ve kâğıtlarda ne kadar yer alacağız. Şimdi gelişen teknoloji ile birlikte artık dünyada kâğıt kullanılmamaya başladı bile ve ileride hiç kullanılmayacağı bilim adamları tarafından değerlendiriliyor.
Ancak ileride tüm insanların arkalarından insanlar tarafından kâğıda yazılı hiçbir kayıt kalmasa bile dünya hayatında yaptığı iyi ve kötü bütün işlerin sözlerin Allah’ımız tarafından kayıt ettirildiği amel defterleri olacak.
Dr. Tuğtigin ŞEN