Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Yerli Şeker Pancarı Çeşitleri Geliştirme Sürecine Önemli Katkı

Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Yerli Şeker Pancarı Çeşitleri Geliştirme Sürecine Önemli Katkı

Üniversitemizin de paydaşı olduğu bir ulusal proje kapsamında geliştirilen yerli şeker pancarı çeşitlerinin ilk tohum hasadı ile ilgili haberler ulusal basında yer almış (https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ilk-yerli-seker-pancari-tohumlarinin-hasadi-basladi/3295253), ayrıca üniversitemizin internet sayfasında haber yapılmıştır (https://ajanda.ibu.edu.tr/universitemizin-uretiminde-katkida-bulundugu-yerli-seker-pancari-tohumlarinin-hasadi-basladi/).
Bu başarılarından dolayı fakültemiz Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Songül GÜREL (çeşitlerin yasal ıslahçısı) ve Prof. Dr. Ekrem GÜREL’i tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı

Üniversitemizin üretiminde katkıda bulunduğu yerli şeker pancarı tohumlarının hasadı başladı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (Türkşeker) ortaklaşa yaptığı çalışmalar sonucunda, Türkiye’de ilk kez tecsil edilen yerli şeker pancarı tohumlarının hasadı Amasya’nın Merzifon ilçesinde başladı.

 

Bu yıl 4 Nisan’da “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlı tohumlar tescil edilerek, “Milli Çeşit Listesi”ne kaydedilen ürünler sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda önemli bir adım atılmıştı. 28 Ocak 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünden üretim izni alınmasının ardından tohumlukların üretimine başlanmıştı.

Üniversitemizin Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Songül Gürel ve Prof. Dr. Ekrem Gürel ile Kastamonu Üniversitesi öğretim üyeleri ve Türkşeker’in uzman kadrosunun yaptığı çalışmalarla üretilen yerli şeker pancarının tohumları ilkbaharda pancar çiftçilerine dağıtılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir