TÜRK’ÜN  DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ

TÜRK’ÜN  DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ

İstiklal Savaşımızın dönüm olan 22 gün, 22 gece aralıksız süren ve tarihin gördüğü en uzun meydan savaşı olan Sakarya Savaşının 103. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara-Polatlı’da “DİRİLİŞ YOLU “ yürüyüşü icra edilmiştir.    Polatlı Belediyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonunun liderlik yaptığı bu faaliyet yalnızca bir yürüyüş olmamış, savaşın hüküm sürdüğü bu topraklarda yaşananları anlama ve hissetme imkânını bizlere sunmuştur.   İki gün süren bu yürüyüşe katılan bizler hem çok duygulandık hem de çok düşündük.

Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi  (POTA) koordinasyonunda bir araya gelen yürüyüş grupları  ve gönüllü bireysel yürüyüşçüler POTA Müdürü Kadim Koç rehberliğinde ve bizzat kendisi tarafından verilen bilgilerle, DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜNÜ 2 gün boyunca icra ettiler. Türkiye Dağcılık Federasyonunun katkılarını ve daha isimlerini burada saymaya imkân bulamadığımız başta Polatlı insanlarının, kuruluşlarının “Diriliş Yolu Yürüyüşüne” verdikleri gönülden desteği hep hissettik.

Yürüyüşler boyunca Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın “Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırılmış oldu. Sonsuz hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu gökyüzünde uçan şehit ruhları Devlet ve Cumhuriyetimizin sonsuz koruyucularıdır. ‘’ sözleri hep içimizde dolaştı.

Sakarya Meydan Muharebesi’nde yaşamını yitiren şimdi daha yeni bulunan Şehitliklerde koyun koyuna yatan adsız kahramanlarımızın mezarlarını görünce gözyaşlarımız ırmak oldu.  Aziz vatanımızın her köşesinden gelerek bu savaşta şehit olan atalarımızın şimdi bizlere baktıklarını ve bizlerden “Sizler bu vatana bizler gibi sahip çıkacak mısınız ?”  diyerek sorular sorduklarını hep hissettik.

Ve “Bizler bu vatana gerçekten sahip çıkıyor muyuz?” diye hep düşündük.

Yürüyüşler boyunca Türk Ordusu’nun, dedelerimizin, ninelerimizin tek yürek olduklarını bizzat hissettik. Türkiye’nin en uzun savaş hattı yürüyüş rotası olan Mangal dağından başlayıp Türbetepe, İkiztepeler, Beştepeler, Kartaltepe’den geçen ve Duatepe’de son bulan 106 km. lik savunma hattının sadece kritik yerlerini adımlarken atalarımızın ete kemiğe büründüklerini anladık.

Kısaca bu etkinlik yalnızca bir yürüyüş olmadı.  Bu faaliyetin Sakarya Zaferi’ne sahip çıkarak büyük zaferimizi tüm milletimize hakkıyla hatırlatmak, yeniden bilinçle sahiplenmeyi özümsetmek ve özelikle genç neslimize aktarılması için en etkin yol olduğunu biz katılanlara kanıtladı.

Bizler bu “DİRİLİŞ YOLU”  yürüyüşünün, Türk maneviyatını gelecek nesillere aktarmak adına gösterilen gayretlerin doruk noktası olduğunu anladık ve bu yürüyüşün resmi adı olan “DİRİLİŞ YOLU” ismini değiştirerek  ona yeni bir isim verdik.   “TÜRK’ÜN DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ”

Bizler yürekten inanıyoruz ki, bu tür faaliyetler Türk Milletini ve özellikle Türk Gençliğini diriltecektir. Bizler bu faaliyetin tüm siyasi partilerimiz, belediyelerimiz, okullarımız, kuruluşlarımız, insanlarımız ve başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere tüm Devletimiz için örnek alınmasını istiyoruz.

Bizler birer yürüyüş ve Türk Milleti mensubu olarak bu DİRİLİŞ YOLU yürüyüşünde emeği geçen başta Polatlı Belediyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu olmak üzere katkıda bulunan tüm kuruluşları ve tüm gerçek vatansever insanlarımızı gönülden kutluyoruz.

 

Dr. Tuğtigin Şen

Emekli Albay/Araştırmacı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir