TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN, ORMANLARIN       KADASTROSU VE TESCİLİNİNDE SON DEĞİŞİKLİK. 

TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN, ORMANLARIN       KADASTROSU VE TESCİLİNİNDE SON DEĞİŞİKLİK. 

 

Hükmi şahsiyeti haiz Amme müesseselerine ait orman ile hususi ormanların tapuya tescilinde tapu kütüğünün beyanlar hanesinde, Yukarıda sözü edilen uygun olanının korunması ve sonucunda bu parsellerin maliklerine ve varsa aynı ve şahsiyet hak sahiplerine bilgi vermesi gerekmektedir.

(24.05.2024 tarihli ve 12755109 sayılı Makam Olur’u ile ek) 23/3/2023 tarihli ve 7442 sayılı Kanun ile eklenen, 6831 Orman Kanununun Ek 20. maddesi “Bu Kanunun 4 üncü maddesinin  birinci fıkrasının (C) bendi gereğince tesis edilen ve tapuda halen farklı malikler adına kayıtlı olan hususi ormanlar; orman bölge müdürlüğünün talebi ile Orman Genel Müdürlüğünce görevlendirilen orman kadastro komisyonlarınca; 31/12/2022 tarihinden önce tapulama/kadastro, imar mevzuatı veya hükmen oluşturulan tapu kayıtları esas alınarak parsel bazında yeniden değerlendirilir. Bu parseller üzerinde evvelce hususi orman olarak sınırlandırılan alanlar, farklı malikler adına kayıtlı ve üç hektardan küçük ise orman sayılmayan yer, üç hektar veya daha büyük ise hususi orman olarak yeniden sınırlandırılarak 10 uncu maddeye göre ilan edilir. İlan tarihinden itibaren otuz gün içinde kadastro mahkemelerinde, kadastro mahkemesi olmayan yerlerde kadastro davalarına bakmakla görevli mahkemelerde dava açılmadığı takdirde ilan edilen çalışma kesinleşir. Bu maddeye göre yapılacak kadastro çalışmaları ikinci kadastro sayılmaz.” hükmündedir.

Bu itibarla, bu kapsamda kesinleşen dosyanın orman idaresince kadastro müdürlüğüne intikal ettirildiğinde; hususi (özel) orman olarak kesinleşen yerler için yukarıda belirtilen açıklamalara göre gerekli işlem yapılır.

Hususi orman vasfından çıkarılan yerler için ise, kadastro müdürlüğünce, vasıf değişikliği için ilgili tarım ve orman müdürlüğüne sorularak alınacak cevaba göre “özel orman” vasfının terkini ile tarım idaresince bildirilen vasfın yazılmak ve tapu kütüğünün beyanlar hanesindeki hususi orman ile ilgili olarak daha önce konulmuş olan belirtmelerin terkin edilmek üzere düzenlenecek tescil bildirimi ile birlikte dosyanın tapu müdürlüğüne intikal ettirilmesi suretiyle gerekli işlem yapılır.       Yolunda yönetmelik hükmü getirilmiştir.

 

TÜRKİYE’NİN 30.05.2024 TARİHİ İTİBARIYLA PARSEL DURUMU

A- Türkiye’nin genel  toplam parseli: 59,046,479

B-  Türkiye’nin genel toplam bağımsız bölümü:24,057,525

C-  Türkiye’nin yeni toplam Malik:  54,861,228

D-  Türkiye’de genel toplam yabancı Malik: 359,334

 

 

 

 

Müh. Zafer DEMİR

Tapu Kadastro E. Başmüfettişi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir